El Museu

Museu

El Centre de Desenvolupament Rural – Museu de la Pauma de Mas de Barberans (Montsià, Sud de Catalunya) va néixer l’any 2010 amb la voluntat de generar actuacions dirigides al desenvolupament econòmic de la població, i per extensió, del territori. Amb l’objectiu de dinamitzar l’àmbit local, el museu també s’encarrega de posar en valor i difondre el patrimoni etnològic vinculat a l’ofici de la pauma.

Dintre del programa estable d’activitats que s’hi realitzen, el museu aposta per realitzar col·laboracions amb artesans/es i associacions dedicades al treball amb fibres naturals, de l’àmbit nacional i internacional. La col·laboració de l’artista cisteller anglès Tim Johnson, de prestigi internacional, i l’Associació de Cistellers de Catalunya, es van iniciar per primer cop dins del marc d’unes jornades de treball dirigides a la creació d’estructures contemporànies amb tècniques tradicionals i materials autòctons. El fruit d’aquest treball conjunt es va traduir l’any 2012 en el projecte Fent Rafal, l’any 2013, en el Jardí Teixit, i el 2014, en l’Era Teixida. Aquests projectes es realitzen la primera setmana d’agost, just abans de la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals, i amb una molt bona acceptació pública i mediàtica.

Les activitats i exposicions en l’àmbit local considerem que han de tenir una repercussió en fets més holístics. En aquest sentit, el museu aposta per projectes que puguin esdevenir una estratègia d’innovació en un món global. El projecte Ports i Mans s’inscriu plenament en aquesta voluntat d’internacionalització.

Aprofitant el Racó dels Artesans. Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals , que ha tingut lloc com és habitual durant el primer cap de setmana d’agost, s’ha inaugurat l’exposició Ports i Mans al Museu de la Pauma dels creatius Mònica Guilera i Tim Johnson. L’exposició consta de diferents àmbits que expressen les emocions i experiències mitjançant diferents obres. El fil argumental és la biodiversitat com a element inspirador del procés creatiu i les gairebé infinites i sorprenents combinacions entre: tradició, modernitat, innovació, disseny, artesania, art, efímer, permanent i tot amb fibres de l’entorn més proper.

El present treball neix amb l’interès d’oferir als usuaris un discurs complementari a l’exposició física. Es tracta d’un projecte web que recull un seguit d’imatges sobre el procés creatiu, la inspiració, la recol·lecció de la primera matèria els processos de treball i la culminació en l’obra final. Cadascun dels àmbits es complementa amb altres materials que complementen la recerca artística. Botanicum comprèn les fitxes de les plantes que s’han utilitzat a cada àmbit, i que hom pot localitzar a la Plana i als Parc Natural dels Ports. A més, algun dels àmbits també incorpora articles escrits ex professo que amplien el coneixement sobre el territori i la utilització de les fibres naturals.

Esperem que gaudiu d’aquesta experiència visual.