Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat
Loading...
FibresCampus 2024-04-13T12:37:43+00:00

EL FIBRESCAMPUS, MONOGRÀFICS DE CISTELLERIA

Enguany amplien el Fibrescampus, dos dels sis cursos estaran dedicats a la pauma: el primer, el 28 i 29 de juliol, anirà a càrrec d’Antonio Rodríguez que proposarà fer diferents recipients amb pauma trenada amb la tècnica del plainting i unes flors de pauma. I l’altre tindrà lloc els dies 7, 8 i 9 d’agost just l’endemà del Racó dels Artesans. La fira monogràfica de les fibres vegetals. L’impartiran les artesanes d’Artpauma i consistirà en elaborar un cistell de piscina, peça tradicional que necessita almenys dos dies i mig per realitzar-se.

Dos dels altres cursos del Fibrescampus 2023  aniran a càrrec de dues artesanes escandinaves: la finlandesa Anelma Savolainen i la sueca Emma Dahlqvist. Totes dues van presentar peces a l’exposició Lookout del 2020 i aquest 2023 viatjaran presencialment al Mas de Barberans a oferir dos cursos. Emma Dahlqvist ensenyarà com plegar i cosir l’escorça de bedoll amb tècniques semblants a l’origami per crear peces contemporànies i un recipient, mentre que Anelma Savolainen farà servir la mateixa tècnica però substituint l’escorça per paper reciclat per fer una bossa. Aquest dos cursos seran el 30 de juliol i 1 d’agost.

Amb motiu de l’exposició "Espart, disseny rural" tindrà un protagonisme especial aquesta fibra tant al Racó dels Artesans com a la programació anual, hi haurà al Fibrescampus dos cursos d’espart: un impartit per Simone Simons, comissària de l’exposició que proposa crear diversos contenidors en trenat en diagonal i en trenat d’arna; i l’altre una cesta cebera, una peça tradicional típica de la zona de la Mancha elaborada amb espart cru i espart picat amb diverses tècniques esparteres (pleita, recincho y tomiza) aquest curs anirà a càrrec de l’artesà José Fajardo coordinador del projecte de la Universidad Popular de Albacete. Per aquest darrer curs es necessita experiència prèvia en el treball de l’espart. s'impartiran els dies 2 i 3 d'agost.

El Fibrescampus s’engloba dins del programa de Campus de Cultura Popular de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i comprèn diferents activitats formatives que es despleguen arreu de Catalunya en l'àmbit de la cultura popular i tradicional.

Concretament aquest consisteix en tallers monogràfics i xerrades que combinen el saber fer tradicional i la innovació absoluta, amb artesans locals i internacionals, en un ampli ventall de fibres vegetals. El treball amb fibres vegetals és universal i això ens permet jugar, any rere any, en un programa fet especialment per conèixer tècniques diferents i materials varis, a més d’aprofundir sovint en el treball de la pauma.

FIBRESCAMPUS ESTIU 2024

Galícia

Opció 1:
Mix fiber bag

Dilluns 29 i dimarts 30 de juliol, 10 a 14 h. i 16 a 19 h. 70€
Artesana: Idoia Cuesta

Opció 2:
Teixit triaxial

Dilluns 29 i dimarts 30 de juliol, 10 a 14 h. i 16 a 19 h. 70€
Artesana: Júlia de la Cal

Portugal

Opció 1:
De la canya al cistell

Dimecres 31 de juliol i dijous 1 d’agost, de 10 a 14 h. i 16 a 19 h. 70€
Artesà: Domingos Vaz

Opció 2:
Una “mancheia” de jonc

Dimecres 31 de juliol i dijous 1 d’agost, de 10 a 14 h. i 16 a 19 h. 70€
Artesà: Manuel Ferreira