Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat
Loading...
FibresCampus 2021-01-15T17:13:03+00:00

FIBRESCAMPUS ESTIU 2021

Loading...

EL FIBRESCAMPUS, MONOGRÀFICS DE CISTELLERIA

Si ens deixa la pandèmia, el Fibrescampus  tindrà lloc a finals de juliol i principis d’agost coincidint amb la setmana anterior al Racó dels Artesans, la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals. Enguany, el Fibrescampus deixa de banda el seu component més internacional per posar el focus en artesans i artesanes d’arreu de l’Estat, com una mostra de suport al sector en aquets temps difícils que ens ha tocat viure. Així s’han programat dos tallers al voltant de l’artesania de la pauma, un a càrrec de les artesanes d’Artpauma per elaborar un cistell per a la piscina, un element que es va popularitzar als anys 70; i un altre a càrrec d’Antonio Rodríguez que donarà a conèixer diferents tècniques del treball de la pauma de les quals no es té constància que mai s’hagin fet servir a les Terres de l’Ebre. Així es proposarà als assistents d’aquest taller elaborar una safata de base rectangular, cosida fent angles de 90 graus. També es treballarà la manera de començar la llata perquè quedi fusionada i no muntada al cosir-la, entre altres aspectes.

Els altres tallers programats al Fibrescampus estan relacionats amb l’ús d’ampolles. Així tindrem artesans del taller d’espart de la Universitat Popular d’Albacete que ensenyaran com folrar una ampolla o una carbassa amb espart, una pràctica molt utilitzada a la zona de la Manxa, on l’aigua o el vi eren un recurs essencial per a pastors i pagesos que per protegir ampolles, garrafes o carabasses les folraven amb llates  d’espart cru o picat. Paral·lelament, dos dels grans mestres de la cistelleria catalana, Paco Trepat i Joan Farré, impartiran un segon taller opcional per tal d’elaborar amb vímet un ampoller.

El Fibrescampus s’engloba dins del programa de Campus de cultura popular de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i comprèn  diferents activitats formatives que es despleguen arreu de Catalunya en l'àmbit de la cultura popular i tradicional.

Concretament aquest consisteix en tallers monogràfics i xerrades que combinen el saber fer tradicional i la innovació absoluta, amb artesans locals i internacionals, en un ampli ventall de fibres vegetals. El treball amb fibres vegetals és universal i això ens permet jugar, any rere any, en un programa fet especialment per conèixer tècniques diferents i materials varis, a més d’aprofundir sovint en el treball de la pauma.

Va de llates...

Va d’ampolles...

Opció 1:
safata rectangular

Dimarts 3 i dimecres 4, de 10 a 14 h. i de 16 a 19 h. 50 €.
Artesà: Antonio Rodríguez.

Opció 2:
cistell de la piscina

Dimarts 3 i dimecres 4, de 10 a 14 h. i de 16 a 19 h. 50 €.
Artesanes: Artpauma.

Opció 1:
ampolles folrades

Dijous 5 i divendres 6, de 10 a 14 h. i de 16 a 19 h. 50 €.
Artesans: Taller de esparto. Universidad Popular de Albacete.

Opció 2:
ampoller

Dijous 5 i divendres 6, de 10 a 14 h. i de 16 a 19 h. 50 €.
Artesans: Paco Trepat i Joan Farré.

Exclusivament artesanes/ns de vímet que assisteixin al Racó dels Artesans.

Si vols participar en algun dels tallers de FibresCampus, inscriu-te:

inscripcions