Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat
Loading...
La fira 2021-07-07T20:22:10+00:00

EL RACÓ DELS ARTESANS

LA FIRA DE LES FIBRES VEGETALS

El Racó dels Artesans, la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals del Mas de Barberans recupera aquest 2021 el pols i viurà el cap de setmana del 7 i 8 d’agost la divuitena edició. Després de l’aturada de l’any passat motivada per la situació sanitària generada per la pandèmia, els artesans i artesanes de les fibres vegetals tornaran a fer rogle enguany pels carrers del Mas i exposaran peces i creacions que alternen el saber fer d’un ofici tradicional amb l’experimentació creativa. Així la fira manté intacta la seua filosofia de punt de trobada de tradició i contemporaneïtat i la d’intercanvi d’experiències entre els professionals del sector, si bé renuncia momentàniament, a causa del context global, a la internacionalització que tant l’ha caracteritzat els últims anys.

Com també s’ha fet amb l’edició d’enguany del Fibrescampus, que tindrà lloc la setmana abans de la fira, el Racó dels Artesans posarà el focus en els artesans i artesanes de Catalunya i la resta de l’Estat. Hi participaran una trentena d’expositors la majoria provinents del Principat (22), alguns d’ells molt vinculats a la fira com Joan Farré o Paco Trepat. Dels vint-i-dos expositors catalans, vuit són de les Terres de l’Ebre, amb la presència inexcusable de les artesanes d’Artpauma del Mas de Barberans o noms com el de Pilar Girbes, de Sant Jaume d’Enveja, que conrea cotó al delta de l’Ebre per elaborar fil de manera artesanal. Pel que fa als expositors de la resta de l’Estat, cal destacar la presència per primera vegada de l’Aula de Natura de la Universitat Popular d’Albacete, especialitzada en espart; o l’artesà gadità Antonio Rodríguez que mostrarà la seua manera de treballar la pauma.

El vímet, l’espart i la pauma seran les matèries primes més presents a la Fira, però també s’hi podrà trobar tireta de ratang i de jonc amb la qual l’artesana Marta Penina explora la creació de làmpades, bova o fibres toves.

Aquesta mostra d’artesans va iniciar-se l’any 2002. El primer any,  la mostra va acollir tres demostracions d’artesania i la difusió només es va fer a nivell local.

A poc a poc, la fira es va anar consolidant i creixent, sent determinant la col·laboració amb l’Associació de Cistellers de Catalunya,

El Racó dels Artesans, a partir del 2007 obté la catalogació de fira monogràfica de les fibres vegetals, esdevenint una mostra de referència d’artesans de les fibres vegetals, els quals fan exposició de les seves artesanies i demostracions del seu producte artesanal, a més de tallers gratuïts per a totes les edats. Com a fira monogràfica, els artesans d’aquesta disciplina ocupen els carrers de Mas de Barberans durant el primer cap de setmana d’agost. Així, la fira va passar a gaudir d’una especificitat artesanal de qualitat. A més de la mostra, els dos dies de fira han acabat fent-se un lloc destacat en el calendari festiu de la població.

18è racó dels artesans,
7 i 8 d’agost del 2021