Clavell 58, 43534 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat
Quan les fibres vegetals fan rogle 2018-05-15T18:03:20+00:00

Des del Museu de la Pauma ja fa setmanes que treballem en l’organització del que és un dels esdeveniments més importants de l’any al Mas de Barberans: el Racó dels Artesans. Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals. Enguany arribarà a la setzena edició i tindrà lloc els dies 4 i 5 d’agost, un cap de setmana en què l’artesania i les fibres vegetals fan rogle per omplir literalment els carrers del poble amb parades d’objectes bastits, teixits, cosits o cordats a mà. Hi seran presents al voltant de seixanta artesans i artesanes, majoritàriament de Catalunya i les Terres de l’Ebre però també de la resta de l’Estat (Múrcia, Cadis, País Basc, Manacor…) i de tot Europa ( Holanda, Itàlia, Escòcia, Anglaterra, Bèlgica, França, Dinamarca). En breu estaran obertes les inscripcions.

En aquesta fira, una de les poques acreditades pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya com a fira monogràfica, des del 2007, els artesans i artesanes no només exhibeixen els seus productes sinó també fan demostracions del seu ofici, intercanviant els seus coneixements amb altres artesans i artesanes i amb la població en general. Així a cada parada s’hi podrà veure una demostració dels treballs i tècniques emprats per cadascun d’ells, i també de l’ampli ventall de fibres amb què treballen:  jonc, canya, espart, pauma, càrritx, olivera, cànem, vímet, bova, lli, esbarzer…   

Es tracta d’una fira que més enllà de la nostàlgia o de recuperar oficis en via d’extinció vol demostrar que l’artesania és també una activitat amb futur capaç de generar riquesa i ocupació. Al seu voltant s’organitzen un bon grapat d’activitats paral·leles com el Certamen Internacional de les Fibres Vegetals, convocat des del 2006 i estructurat en tres modalitats: la tradicional, l’artística i la de disseny. Les peces guanyadores passen a formar part del fons del Museu. També especialment interessant és la construcció d’una estructura efímera amb materials vegetals dins l’espai públic del Mas de Barberans, un projecte de creació col·lectiva d’abast internacional que fusiona art i artesania i que enguany s’inspirarà en les pintures rupestres del Cocó de la Gralla.

També tindrem el Racó Lúdic amb tallers, gastronomia i música a les nits i previ a la Fira el Fibres Campus. Us anirem informant a mesura que s’acostin les dates. Estigueu atents.