Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

Activitats que teixeixen vincles

Activitats que teixeixen vincles

Amb permís de la pandèmia i de l’excepcionalitat del moment que ens ha tocat viure, el Museu de la Pauma del Mas de Barberans ha dut a terme aquest estiu un ampli ventall d’activitats que, més enllà de l’artesania de la pauma, han servit per teixir complicitats i estretir vincles amb el públic més local. Presentacions de llibres, xerrades, conferències, cinema etnogràfic i també tallers. Tot plegat amb reserva prèvia, aforament reduït i mesures de seguretat, per evitar la propagació del coronavirus.

Especialment interessant va ser la xerrada sobre els aiguats de l’octubre de l’any 2000, els més virulents dels últims setanta anys, impartida dins el marc dels tallers i jornades de memòria oral. Una xerrada a càrrec de Joan Maria Ventura, fotògraf del Mas que la va il·lustrar amb moltes de les fotografies que ell mateix va realitzar abans i després d’aquells aiguats. L’activitat va servir per activar la memòria dels assistents al voltant d’aquest fenomen meteorològic i el seu impacte sobre el paisatge.

Dins el cicle Cultura Viva, l’antropòloga Íngrid Bertomeu, va realitzar una conferència sobre els canterers de la Galera i Miravet, dos dels últims exponents d’un patrimoni etnològic de primer ordre tant pel que fa a la diversitat tècnica com a les estratègies que fan servir per salvaguardar el seu ofici.

El cinema i les activitats literàries també han estat presents aquest estiu al Museu de la Pauma. Així, dins la Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya es va fer, en primer lloc, una xerrada a càrrec de l’antropòloga Maite Hernández qui fent ús de diversos audiovisuals elaborats per documentar l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE), va oferir una mirada viva sobre les Terres de l’Ebre, mostrant la singularitat del territori a través dels seus habitants (rituals festius, gastronomia, processos productius…). I en segon lloc, es va projectar Amén Romaní de Francesc Joan i Pere Planells. Un documental del 1968 que mostra la vida d’un barri gitano de nova construcció a Mallorca. Pel que fa a les presentacions literàries, l’escriptor planer Joan Maria Pont va presentar el seu llibre de relats breus El llagut de les paraules.

Aquestes presentacions, projeccions i xerrades han complementat l’activitat habitual del Museu, on durant aquests mesos també s’han realitzat diversos tallers de pauma per confeccionar una bossa i una granera, a banda del taller A llatar! que es realitza de maner periòdica l’últim divendres de cada mes.

2020-10-15T11:59:24+00:00