Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

De Xile a Mas de Barberans

De Xile a Mas de Barberans

El Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma de Mas de Barberans sempre està obert a explorar com treballen les fibres i quines matèries primeres es fan servir arreu del món. Per això aquest mes de novembre, concretament el dia 3 tindrem al Museu, dues artesanes i una dissenyadora xilenes fent un taller amb palla de blat de Ligún, un tipus de blat tradicional que s’ha conservat gràcies  als artesans i artesanes de la localitat de Cutemu, situada a la regió d’ O’Higgins, al centre de Xile.

El taller tindrà una durada de tres hores de les 16:00 a les 19:00 hores i l’impartiran les artesanes Zaida Muñoz i Juana Muñoz i la dissenyadora de l’equip Rocío Schätzke, totes tres formen part del projecte  Trenzados de Cutemu,  sorgit el 2016 i que agrupa diverses artesanes d’aquesta zona eminent rural de Xile. El taller consistirà en una breu presentació del projecte, tot seguit es donarà a conèixer el blat de Ligún i s’ensenyarà a seleccionar la palla en funció del calibre i a trenar-la segons la tècnica de les artesanes de Cutemu, en cinc palles. Finalment, es farà una cloenda on els participants podran exposar la seua experiència.

L’objectiu del projecte Trenzados de Cutemu és la revitalització de l’ofici tradicional de trenar la palla, per fer-ho es dediquen a la investigació històrica i a ensenyar la tècnica, a més de dissenyar, desenvolupar i comercialitzar noves peces. El seu és un projecte que fusiona tradició i innovació, arrelat a la terra, que defensa la sostenibilitat i que a més busca també empoderar la dona en l’àmbit rural. Entre les peces que confeccionen hi ha barrets, accessoris i complements per a la llar.

Abans de la pandèmia des d’aquesta agrupació xilena s’havien mostrat interessades a participar al Racó dels Artesans, però al suspendre momentàniament la fira, aquell primer contacte no va quallar. Ara, aprofitant un intercanvi amb Itàlia, sí que s’ha pogut lligar una trobada.

El taller costa cinc euros. Les inscripcions són per correu electrònic a  info@cdrmuseudelapauma.cat.

2023-10-26T11:59:42+00:00