Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

Disseny gràfic amb pauma

Disseny gràfic amb pauma

El disseny gràfic també beu directament de l’artesania amb la pauma com a matèria primera. Dins d’un món on l’aposta per la sostenibilitat cada vegada guanya més pes, ja no sembla cap disbarat substituir neó, plàstic o altres materials més convencionals per fibres vegetals a l’hora de crear rètols, cartel·les o altres elements de senyalètica. Aquest és el propòsit principal de Punt d’inflexió, un taller de creació i experimentació al voltant de les fibres vegetals, impulsat conjuntament pel Museu de la Pauma del Mas de Barberans i l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta (ESARDI). La idea és posar en valor les bondats d’aquest material i obrir-li noves possibilitats com element per a la retolació natural, orgànica i sostenible.

El taller es va dur a terme, tot i les dificultats de la pandèmia, els cursos 2019-2020 i 2020-2021, durant els quals l’alumnat del segon curs de Gràfica Publicitària d’ESARDI va explorar les possibilitats tipogràfiques de la pauma, en contacte permanent amb les artesanes del Museu que han estat les encarregades d’ensenyar a aquests alumnes les tècniques per treballar el margalló.

El resultat de l’experiment es podrà veure fins el 31 d’octubre al Museu de la Pauma, en una exposició que porta el mateix nom que el projecte: Punt d’inflexió. “No ha sigut gens fàcil perquè és un tipus d’activitat que requereix molta presencialitat i hem hagut de fer moltes sessions en línia, això ho ha complicat tot molt”, apunta Sefa Villalbi professora d’ESARDI que no obstant, valora molt positivament el resultat i en destaca la vessant professionalitzadora. De fet, una de les alumnes del taller, Cinta Iñiguez, ha estat la persona que ha acabat fent tot el disseny i imatge de la mostra.

Els alumnes que exposen obra a Punt d’inflexió són: Anna Pellicer, Júlia Martínez, Sergi Aleyxandri, Raquel Castell, Joaquim Alegre, Paula Ariño, Cinta Iñiguez, Joan Jordà, Emma Daudén, Pau Cardona, Adrià Fàbregas i Carla Corella. Cadascun d’ells o per parelles han creat petites frases o paraules reivindicatives, motivadores o expressives que plasmessin d’alguna manera aquest punt d’inflexió que marca l’adolescència, un moment vital de transició entre la infantesa i l’edat adulta ple d’incerteses, dubtes i recerca de la pròpia identitat. Alguns dels lemes que han sorgit i que s’han acabat convertint en rètols són: Confusió, Renàixer, Aquí hi ha wifi o De les errades s’aprèn. Han utilitzat des de brins de pauma tintats fins a escoells, passant per llates tubulars o pauma verda i han explorat també diverses tipologies de lletres.

Per fer el suport d’algunes de les peces s’ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Montsià que també acollirà la mostra durant el mes de novembre i posteriorment al desembre s’instal·larà a ESARDI.

Text: Roser Royo | Fotos: ESARDI

2021-09-22T12:43:19+00:00