
Tot i que no és el mateix que veure-les in situ, les pintures rupestres del Cocó de la Gralla del Mas de Barberans ja formen part de la realitat virtual i es poden observar amb detall i des de diferents punts de vista, arreu del planeta. I és que enguany, en el marc del Pla de Gestió de l’Art Rupestre a Catalunya, el Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura està portant a terme la tasca de documentació digital de tots els abrics amb art rupestre de Catalunya.
Aquesta digitalització inclou la modelització en 3D de les pintures rupestres i la seua difusió a través del projecte Giravolt, un projecte d’abast nacional que té com un dels objectius principals donar a conèixer el patrimoni cultural d’una manera més immersiva i global, el que obre la porta a poder impulsar iniciatives educatives que en reforcin encara més la divulgació.
En el cas del Cocó de la Gralla, el visitant virtual pot recórrer, ampliar i capgirar la paret rocallosa on els antics pobladors del massís del Port van deixar la seua petjada pictòrica. Es tracta d’un conjunt d’art rupestre llevantí declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, que té una antiguitat aproximada de 8.000 anys. Les pintures inclouen 69 figures que representen dues fileres d’arquers a la carrera, de dues mides diferents, diversos animals i petjades, que formen una possible escena de cacera o ritual.
D’altra banda, aquest mes de març s’han reprès les visites guiades a les pintures rupestres que es gestionen a través del al Museu de la Pauma. Podeu consultar dies i inscriure-us en aquest enllaç. Hi ha dues propostes de visita guiada: una és mitjançant les vuit visites programades anuals i l’altra, és mitjançant una visita a la carta segons disponibilitat dels professionals. També hi ha un itinerari senyalitzat.