Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

La Fira d’Artesans recupera l’esperit internacional

La Fira d’Artesans recupera l’esperit internacional

L’ombra de les fibres vegetals tornarà a posar un toc de frescor a la canícula estival del Mas de Barberans, que com cada any ha reservat el primer cap de setmana d’agost per exhibir peces i creacions d’arreu  del planeta dins el  Racó dels Artesans, la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals. Així, ja queda poc perquè els dies 6 i 7 d’agost les fibres vegetals s’escampin pels carrers d’aquest municipi situat a la falda dels Ports, i mostrin com l’artesania transmesa de generació en generació i arrelada en el saber fer més tradicional es projecta envers el futur fent seus conceptes tan actuals com el disseny, la sostenibilitat o el respecte a l’entorn. Podeu descarregar-vos el programa aquí.

El certamen, organitzat per l’Ajuntament del Mas de Barberans i el Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma, arriba enguany a la dinovena edició i manté intacta la seua filosofia de punt de trobada de tradició i contemporaneïtat i d’intercanvi d’experiències entre els professionals del sector. Per una qüestió de logística, es manté també estable el nombre d’artesans i artesanes que participaran a la fira, una cinquantena repartits en 35 expositors. Però, això sí, el Racó dels Artesans recupera l’esperit internacional que la pandèmia va deixar en suspens l’última edició. Així, dels 35 expositors presents a la fira, sis són de fora. Es tracta, per una banda, de  Lore Wild (Alemanya) i  Valerie Testu (França),  que a part de tenir expositor a la fira faran tàndem  en el projecte d’art efímer Fibrejant. Els altres representants internacionals són Jette Mellgren (Dinamarca) i els seus experiments amb escorça; Margeet Hajee (Holanda) especialitzada en escultures elaborades amb diferents fibres;  i Lieve Lickens (Bèlgica) i Andrea Magnolini (Itàlia) amb el vímet com a principal matèria prima. Lickens, a més impartirà el diumenge durant les hores de la fira un taller específic de com confeccionar una cistella de vímet, una novetat important dins la fira d’enguany.

Juntament amb aquesta vessant més internacional, al Racó dels Artesans d’aquest 2022 també trobarem a gairebé tots els participants de l’exposició Elogi a la cistelleria, que fins al novembre es podrà visitar al Museu de la Pauma i que mostra peces d’artistes i artesans de les fibres d’àmbit català o estatal. Entre ells, hi haurà alguns dels noms més habituals de la fira com Joan Farré, Paco Trepat, Mònica Guilera o Tim Johnson, juntament amb Simone Simons, Carles Alcoy, Enrique Taboas, Antonio Rodríguez o les artesanes d’Artpauma. Als quals s’hi sumarà per primer cop una representació important d’artesanes de Mallorca, d’Art de la Pauma del Parc Natural de Llevant (11 persones).

No hi faltarà tampoc una nodrida representació d’expositors del territori provinents de municipis com Arnes, el Perelló, l’Ametlla de Mar, la Ràpita o Roquetes. Tot plegat permetrà copsar una gran diversitat de productes i materials. Les peces de confecció tradicional compartiran espai amb d’altres més contemporànies que van des de l’escultura fins a la bijuteria, passant per objectes creats a partir de criteris més propers al disseny que no pas a la tradició. La pauma compartirà espai amb el vímet, l’espart , la bova i el jonc, matèries primeres amb una llarga tradició artesana, als quals se n’afegiran d’altres menys habituals com la panolla de panís, el bambú o l’escorça.

La inauguració de la fira anirà a càrrec de Joan Maria Pont i Bel, “un mig planer-barceloní que se sent masover”, en paraules de l’alcalde, Josep Maria Lleixà. Pont ja va ser el pregoner de les Festes i serà qui donarà el tret de sortida a dos dies intensos de demostracions a peu de fira, tallers, activitats infantils i música, que atrauen molts visitants de fora, però que alhora fan que els masovers i masoveres visquin aquesta trobada d’artesania com una segona festa major. Així s’han preparat quatre tallers d’una hora per confeccionar un cinturó o una llaça (estalvis), a càrrec d’Artpauma; una nina amb bova, a càrrec de Maria Escura; un atrapa-somnis amb tècnica de cistelleria marinera, a càrrec d’Elvira Serra; i A Llatar!, a càrrec d’Artpauma i Art de la Pauma del Parc de Llevant de Mallorca. Aquest últim estarà obert tot el dia, amb onze artesanes fent demostracions i tallers durant l’horari de la fira. Tots quatre tallers són gratuïts, però degut a que les places són limitades, només sis per taller, cal passar per l’Ajuntament del Mas de Barberans a recollir un tiquet que es posarà a disposició dels usuaris una hora abans. També és necessari recollir tiquets per als tallers de Marco Pla relacionats amb la prehistòria (com fer foc per fricció o elaboració d’un collaret).

Paral·lelament, durant la fira es faran visites guiades al Museu de la Pauma a càrrec de la seua responsable, Pepa Subirats, i a l’exposició Elogi a la cistelleria, per part dels seus comissaris Maria Pons i Joan Farré. Per participar-hi cal inscripció prèvia. Pel que fa a les activitats adreçades al més menuts de la casa, els educadors del parc natural dels Ports han preparat un joc sobre els voltors, mentre que l’empresa cultural Artra ofereix diferents propostes de joc lliure i experimentació en família. Com activitats complementàries hi haurà l’exposició El Mas, estudi de creació, de Rosa Comte i Pere Planells, a la sala d’exposicions Lo Fato. Art Factory; i l’elaboració d’un mural a càrrec de la il·lustradora ebrenca Lara Gombau al recinte firal.

La nota musical del certamen, que en l’edició de l’any passat va tenir una afluència d’uns 3.000 visitants, la posaran  Albino Tena and The Gluten’s Band amb l’espectacle “La vida torna” i l’Stromboli Jazz Band, dos actuacions programades per a la nit del dissabte i del diumenge respectivament; mentre que el Grup Tradicional “Repica Talons” i  Guardet lo Cantador faran sentir la seua música durant les dos tardes de fira.

Fer un cistell per la fira

Cistell que l'artesana belga Lieve Lieckens ensenyarà a fer diumenge a la fira

Cistell que l’artesana belga Lieve Lieckens ensenyarà a fer diumenge a la fira

Una de les novetats que més ens plau anunciar en aquest XIX Racó dels Artesans és la incorporació d’un taller gratuït que es podrà desenvolupar durant totes les hores de fira del diumenge: d’11 a 14 hores i de 17:30 a 21:00. Es tracta de crear un cistell de vímet com el que es pot veure a la imatge. L’impartirà l’artesana belga Lieve Lickens. Hi ha vuit places disponibles i cal inscripció prèvia a través d’aquest enllaç.

L’objectiu és ampliar l’oferta d’activitats de la fira afegint-hi tallers que requereixen una certa expertesa. Fem créixer la cultura de les fibres vegetals.

Senyalització sostenible

El Racó dels Artesans continua apostant per la senyalització sostenible. Un projecte coordinat per Sefa Villalbi de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta (ESARDI) que es va engegar l’any passat i que aquest 2022 ha sumat la col·laboració del Garage LAB de la Fundació Gentis. Arran d’aquesta col·laboració les estoretes de pauma que es fan servir per senyalitzar s’han retolat amb làser.

Imatge dels nous senyals de la fira retolats amb làser.

Imatge dels nous senyals de la fira retolats amb làser.

Text: Roser Royo/Pepa Subirats

Cartell: Pep Cruells

Fotos: Museu de la Pauma/Sefa Villalbí.

2022-07-19T12:44:24+00:00