Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

Espart disseny rural, en catàleg

Espart disseny rural, en catàleg

Ja tenim aquí el catàleg d’Espart, disseny rural, l’exposició produïda pel Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma de Mas de Barberans i comissariada per l’artesana i artista Simone Simons que es podrà visitar al Museu de la Pauma fins al novembre d’aquest 2023. La publicació està disponible en format digital en català i castellà i posa de manifest la importància de l’espart dins l’artesania nacional, des de la prehistòria fins a l’actualitat, i recull la pràctica totalitat dels textos de la mostra, excepte els històrics dels quals se n’ha fet un resum, així com un ampli ventall d’imatges de les diferents peces exposades.

De fet, el catàleg  segueix fil per randa l’estructura de l’exposició, des de les característiques de la planta i els diferents materials que s’hi treballen fins als usos històrics, passant per la gran diversitat de tècniques. Se’n recullen vuit que al catàleg s’il·lustren amb nombroses fotografies de les peces de l’exposició el que ajuda a entendre millor la complexitat d’aquesta artesania.

Per la seua qualitat i fortalesa, l’espart és potser la fibra vegetal amb un ús més estès, amb una història que arrenca des de la Prehistòria i que ha permès desplegar una gran diversitat de tècniques i una infinitat de formes i volums. L’objectiu d’Espart, disseny rural és difondre aquesta artesania posant el focus en el patrimoni rural i homenatjar l’artesà anònim com a individu creatiu dins el context local, una figura en vies d’extinció. L’exposició mostra una cinquantena de peces, majoritàriament tradicionals que daten des principis del segle XX fins als anys 60, algunes d’elles úniques i singulars, dissenyades sovint anònimament per resoldre demandes locals, un fet que explica la gran diversitat de formes, volums i tècniques que al llarg dels segles ha legat l’artesania.

El catàleg que ara presentem contribueix a aquesta difusió. Les fotografies que l’il·lustren són de Peter Bosch i Simone Simons, i el disseny de Carme Pons.

2023-03-31T12:26:12+00:00