Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

Foc i cordilleria per difondre l’art rupestre

Foc i cordilleria per difondre l’art rupestre

El 2018 es van complir 20 anys de la declaració Patrimoni Mundial de l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani per part de la UNESCO i per aquest motiu el primer cap de setmana de desembre es van desenvolupar diferents activitats, coordinades pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, a més d’una desena de jaciments rupestres d’arreu del país, amb l’objectiu de posar en valor aquest important patrimoni històric i artístic. Un d’aquest jaciments és el Cocó de la Gralla del Mas de Barberans, una fotografia del qual va servir per il·lustrar el cartell de la jornada que va tenir lloc al Museu Arqueològic de Catalunya en motiu d’aquesta commemoració.

En el cas del Mas de Barberans, dissabte es van organitzar diversos tallers familiars de temàtica prehistòrica: de foc i cordilleria, i de pintures rupestres amb pigments naturals, a càrrec de monitors especialitzats de l’empresa de dinamització cultural ARTRA. Aquests tallers es van complementar amb una visita per contextualitzar les pintures, primer al Museu de la Pauma on hi ha un calc a mida real de les pintures rupestres, i després al Cocó de la Gralla. Diumenge, es va programar una segona visita a les pintures, amb la prèvia del Museu a càrrec de la historiadora de l’art, Eva Garcia Lleixà. Els dos dies es va cobrir l’aforament previst de les visites que és d’un màxim de 20 persones i es va quedar gent en llista d’espera.

Com a punt d’informació del parc natural dels Ports, les pintures rupestres han passat a ser un actiu important dins el Museu de la Pauma, i aquest 2019 es mantenen i amplien les visites guiades coordinades des del Museu. Així, d’abril a setembre, s’ha programat una sortida al mes, que realitzarà la historiadora de l’art, Eva Garcia Lleixà; sortides a les quals els mesos d’abril, maig, agost i setembre, s’hi suma una segona visita guiada amb un mini taller de pintura rupestre. Es tracta d’una proposta activa de caràcter cooperatiu dinamitzada per l’equip de l’empresa ARTRA amb monitors especialitzats.

Per participar en aquestes visites cal inscripció prèvia a la web del museu ja que les places són limitades i només es poden assumir grups d’un màxim de 20 persones, per a les visites, i d’un màxim de 25, per a l’activitat familiar. Les inscripcions començaran el 10 de gener.

FOTO: ARTRA

2018-12-22T01:26:02+00:00