Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

Jotes i pauma, simbiosi de música i artesania

Jotes i pauma, simbiosi de música i artesania

La música i l’artesania viuen una simbiosi interessant al Mas de Barberans. Des del grup del taller de cant, que des del 2011 organitza el Museu de la Pauma, s’ha impulsat, juntament amb el Museu, un projecte que relaciona la música popular amb les plantes i amb la pròpia activitat del Centre de Desenvolupament Rural.  Amb el nom inicial de Jotes i plantes, el resultat d’aquest projecte ha estat la publicació d’un petit llibre, Els cants de les plantes, que recull una selecció de cobles dedicades a un centenar d’espècies de plantes que campen per la zona dels Ports i àrea d’influència. Cada planta té un capítol on hi consta el nom popular, el nom científic, una fotografia i una selecció de cobles de versos heptasil·làbics escrits per ser cantats en diversos gèneres de la música popular del territori (jota, fandango, cant de treball…). El llibre ha estat editat pels mateixos integrants del Taller de Cant i inclou un codi QR a través del qual s’accedeix a una selecció de temes, interpretats a ritme de jota i cants de treball pels participants del taller, amb l’acompanyament musical de la Unió Musical de Mas de Barberans.

Paral·lelament, un capítol de la  publicació està dedicat als treballs de la pauma, amb una tria de cobles i una versió cantada de la Jota Masovera. A més a més, el repertori inicial de cançons es va poder ampliar amb la realització d’uns tallers específics dins el programa de Tallers i Jornades de Memòria Oral 2018-2019 de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya.

El projecte ha comptat amb la coordinació del  músic ebrenc Arturo Gaya; l’assesorament científic de Salvador Cardero, especialista en botànica i membre del Grup de Recerca Terres de l’Ebre; i la col·laboració del filòleg Joan Maria Romaní. El document sonor està finançat per l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, del qual el Museu de la Pauma  n’és antena, i per l’ajuntament de Mas de Barberans.

Aquí sota podeu escoltar les cançons.

FOTO: Tim Johnson

CANTEM A LES FLORS (AUBADA)

ESTACIONALS (JOTA DE RONDA)

OLORS I SABORS (CANT D’ERA)

DEL BOSC AL TROS (JOTA DE RONDA)

CONSELLS I RECORDS (CANT D’ERA)

PICARDIA I SAVIESA (JOTA DE RONDA)

ROMÀNTICS (CANT D’ERA)

PAUMA I TRADICIÓ (JOTA DE RONDA)

ARTESANIA (DÈCIMA)

DES DEL MAS (JOTA MASOVERA)

INFUSIÓ I REMEI (CANT D’ERA)

L’ALDEA GLOBAL (CANT D’ERA)

2019-07-11T12:24:09+00:00