Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

Jotes i pauma, simbiosi de música i artesania

Jotes i pauma, simbiosi de música i artesania

La música i l’artesania viuen una simbiosi interessant al Mas de Barberans. Des del grup del taller de cant, que des del 2011 organitza el Museu de la Pauma, s’ha impulsat, juntament amb el Museu, un projecte que relaciona la música popular amb les plantes i amb la pròpia activitat del Centre de Desenvolupament Rural. L’han batejat amb el nom Jotes i plantes i s’està treballant en la publicació d’un petit llibre amb una selecció de cobles dedicades a un centenar d’espècies de plantes que campen per la zona dels Ports i àrea d’influència. Cada planta tindrà un capítol on hi constarà el nom popular, el nom científic, una fotografia i una selecció de cobles de versos heptasil·làbics escrits per ser cantats en diversos gèneres de la música popular del territori (jota, fandango, cant de treball…). El llibre serà editat pels mateixos integrants del Taller de Cant i portarà  un CD o un codi QR, en la versió digital, amb una selecció dels temes interpretats a ritme de jota i cants de treball pels participants del taller, amb l’acompanyament musical de la Unió Musical de Mas de Barberans.

Paral·lelament, un capítol de la  publicació estarà dedicat als treballs de la pauma, amb una tria de cobles i una versió cantada de la Jota Masovera. Actualment el projecte està en fase d’execució i el passat mes de novembre dins els Tallers i Jornades de Memòria Oral 2018-2019 de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya s’ha impartit un taller per ampliar el repertori de cançons.

Aquest projecte compta amb la coordinació del  músic ebrenc Arturo Gaya; l’assesorament científic de Salvador Cardero, especialista en botànica i membre del Grup de Recerca Terres de l’Ebre; i la col·laboració del filòleg Joan Maria Romaní. El document sonor està finançat per l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, del qual el Museu de la Pauma  n’és antena, i per l’ajuntament de Mas de Barberans.

FOTO: Tim Johnson

2019-01-03T11:26:52+00:00