Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

La cistelleria europea es reivindica

La cistelleria europea es reivindica

L’artesania és un ofici amb molt de futur a Europa on conviuen moltes maneres diferents de ser artesà o artesana.  Aquesta diversitat i riquesa de tècniques, materials i peces finals lluirà de forma global i conjunta a partir d’aquest mes d’agost al Mas de Barberans, on coincidint amb els deu anys del Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma s’inaugurarà Lookout, una exposició produïda pel mateix museu i a cura dels artistes i artesans Mònica Guilera i Tim Johnson. “Volem que des de Catalunya es miri cap a Europa per refermar la nostra convicció que l’artesania és una cosa viva. Ens hem de treure del cap aquesta idea de que la cistelleria és un ofici que és mor: hi ha gent que hi treballa i que pot guanyar-se la vida com en qualsevol altre ofici. No és fàcil, s’ha de treballar molt, però l’estat de salut de la cistelleria a Europa és bo i ens hi hem d’emmirallar per treure’ns aquest estigma que estem en vies d’extinció”, afirmen els comissaris tot destacant que valors intrínsecs a l’artesania com són  la sostenibilitat, la qualitat i la relació amb l’entorn social i natural  reforcen encara més la idea que aquest és un ofici amb futur capaç de generar ocupació de qualitat.

A Lookout,  compartiran espai un total de 22 artesans i artistes de 14 països europeus i s’hi podran veure una seixantena de peces. Els criteris de selecció han estat la qualitat i la diversitat per intentar representar al màxim la gran riquesa de l’artesania europea. “Volem mostrar el contrast entre la cistelleria de tota la vida, com la del cisteller Jan Zogata, amb les creacions de la sueca Emma Dahlqvist que pren l’escorça de bedoll, un material tradicional del seu país, i el talla amb làser el que li permet fer unes peces molt més complexes”, expliquen, tot precisant que a Catalunya hi ha molts artesans que podrien formar part perfectament d’aquesta exposició però la idea és mostrar aquí el que es fa fora i fer-ho d’una manera el més exhaustiva possible. Això juga amb el títol de l’exposició: mirar cap a fora des del món local, sense deixar  de banda en cap moment l’objectiu de projectar l’artesania de les fibres vegetals local i nacional cap a Europa, ja que el fet d’estar organitzada des d’aquí servirà també per donar visibilitat al treball i la llarga tradició que l’ús de les fibres vegetals té arreu del país. D’exposicions de cistelleria europea se n’han fet a d’altres països, però a Catalunya i a l’Estat espanyol no és una pràctica habitual, això mostra l’esforç del Museu de la Pauma per convertir-se en un espai de la cistelleria en fibres vegetals al sud d’Europa a tindre en compte.

Un moment del making of de l’exposició en un solar de Vilanova i la Geltrú on Guilera i Johnson van marcar les mides reals de l’espai expositiu per elaborar la maqueta a escala.

D’altra banda, Lookout també ajudarà a esmicolar una mica més les etiquetes artista-artesà cada vegada més difuses en un món on totes dues identitats coexisteixen sense complexes. “No té sentit marcar aquest límit i més quan molts artesans són tant capaços de fer un cistell tradicional com una peça artística” argumenten Guilera i Johnson, i destaquen la presència a la mostra de les angleses Rachel Max i  Dail Behennah, que són artistes amb obra en galeries  d’art d’EUA i Europa.

La diversitat de materials també estarà molt present a la mostra amb els grans referents de la cistelleria europea com són el vímet, el jonc o l’escorça de bedoll. La palla, la medul·la de rotang, la pinassa o el bambú són altres de les matèries primes utilitzades pels artesans i artistes que participen en aquesta mostra que s’inaugurarà l’1 d’agost. El 90% són peces creades expressament per a l’exposició i estaran a la venda.

Els artistes i artesans que hi participen són: Bent Vinkler i Anne Mette Hjørnholm, de Dinamarca; Anelma Savolainen i Eija Koski de Finlàndia; François Desplanches i Corentin Laval, de França; Rainer GrothMonika Nickel, d’Alemanya; Kovács Tibor, d’Hongria; Alison Martin, d’Itàlia; Esme Hofman, d’Holanda; Jan Zogata, de Polònia; Manuel Ferreira, de Portugal; Elena Lamokhina, de Rússia; Jonas Hasselrot i Emma Dahlqvist, de Suècia; Alexandr Khomyak, d’Ucraïna; Mary Butcher, Dail Behennah i Rachel Max, d’Anglaterra; John  Cowan, d’Escòcia; i  Esna Su, de Turquia.

Donada l’actual situació generada per la pandèmia de la COVID-19, Lookout es podrà visitar fins al setembre del 2021. D’aquesta manera es podran recuperar algunes de les activitats previstes al voltant de l’exposició  i que estaven lligades a la Fira monogràfica el Racó dels Artesans i el Fibrescampus, que enguany no s’han pogut dur a terme. Paral·lelament hi haurà un catàleg online amb l’explicació de les peces i informació sobre els seus creadors i es realitzarà una visita virtual per part dels comissaris per complementar i aconseguir una major difusió d’aquesta mostra.

Text: Roser Royo

Fotos: Tim Johnson

2020-07-16T11:19:09+00:00