
El gest d’uns braços o d’unes mans teixint, doblegant, esberlant, trenant, encordant o cargolant fibres vegetals té la seua poètica i pot ser percebut gairebé com un espectacle visual. Tots els anys al Racó dels Artesans. La Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans els visitants poden veure in situ demostracions dels artesans i artesanes que hi participen, creant peces en viu i en directe dins les seues respectives parades. Aquestes demostracions de l’ofici artesà són un dels atractius principals de la fira i enguany aniran una mica més enllà, ja que a banda de les demostracions de sempre, se n’han programat algunes més en format seqüència, per tal que el públic les pugui veure i viure gairebé com un petit espectacle.
“El moviment físic i corporal que representa treballar un determinat material amb una determinada tècnica, com fem girar la peça, com esberlem una matèria primera, com la teixim és bonic de mirar”, explica l’artesana Mònica Guilera tot precisant que d’aquí sorgeix la idea d’impulsar aquestes seqüències i ordenar una mica més les demostracions artesanes dels altres anys per fer-les més visibles i accessibles al públic.
Concretament durant els dos dies de fira, s’han programat un total de set seqüències tècniques en les quals set artesans i artesanes experimentats mostraran una part del llarg procés que representa bastir una peça amb fibres vegetals. Cada seqüència tindrà una durada d’entre 35 i 45 minuts i es durà a terme a un espai específic de la fira, situat al costat de la parada de l’Associació Catalana de Cistellers i Cistelleres de Catalunya que ha estat en certa manera qui ha apadrinat la idea. El públic es podrà asseure i interactuar amb l’artesà o artesana. “El nostre ofici ens permet treballar i parlar alhora. D’aquesta manera podem explicar coses d’aquella tècnica, la procedència del material, la manera de treballar-lo i pot ser molt enriquidor”, argumenta Guilera.
Aquestes demostracions porten el nom de seqüència tècnica perquè recullen només un fragment del procés d’elaboració d’una determinada peça i a l’hora de programar-les s’ha buscat que hi hagi una diversitat de tècniques i de materials. A més a més tots els artesans i artesanes que hi participen tenen una llarga trajectòria al darrera. Així la primera seqüència, dissabte al migdia anirà a càrrec de Mònica Guilera qui treballarà la canya i els processos de pelar, esberlar, teixir i acostellar. La tarda del mateix dissabte hi haurà dos demostracions més: la primera de Tim Johnson que ensenyarà com convertir en fibra la planta paraigua (Cyperus alternifolius); i la segona de Joan Farré qui teixirà un panell de vímet.
Diumenge continuaran les demostracions seqüenciades, dos al matí i dos a la tarda, amb Javi Bellés del col·lectiu d’artesans de l’Espardenya de Villores que ensenyarà com fer una sola d’espardenya i Maria Teresa Miñana que realitzarà un teixit d’espart amb bastidor; tots dos al matí. I a la tarda Aleix Grifoll mostrarà com es fa la vora cargolada i les anses d’un cove tradicional, i Paco Trepat realitzarà una ansa de cistell amb ànima de vímet encordat, per a un cistell ampoller.
La idea és continuar aquest format de demostracions els propers anys.
Text: Roser Royo | Fotos: Tim Johnson