Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

Llatar fent rogle

Llatar fent rogle

Fer rogle mentre es treballa o llata la pauma, és una pràctica que es recupera cada any al Mas de Barberans coincidint amb la Fira de les Fibres Vegetals. Hi participen llatadores de diferents municipis de les Terres de l’Ebre que mostren la seua destresa i mestratge trenant les fulles de margalló. Es tracta de la Trobada de Llatadores de les Terres de l’Ebre, que enguany ha arribat a la catorzena edició. En aquesta trobada, que va tenir lloc, el diumenge de fira, hi van participar vuit llatadores, provinents del Reguers i Paüls, acompanyades per pel cadirer de Sant Rafel del Riu,  Prudencio Puente.

Com a novetat, el dia abans va haver-hi una altra demostració de llatar. Aquesta vegada a càrrec de cinc dones i un home del municipi de Vilanova d’Alcolea, acompanyats per Carme Royo, llatadora de Mas de Barberans i Antonio Altés, granerer també del Mas.

Aquesta trobada vol ser un reconeixement a les llatadores per la transmissió que han fet de l’ofici a les noves generacions. Sense elles aquesta tècnica s’hagués acabat perdent.

Per la tarda el Guardet i la seua rondalla els van dedicar unes jotes.

Fotos: Joan M. Ventura i Roser Royo

2019-09-20T12:10:34+00:00