Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

Racó dels Artesans de pura fibra

Racó dels Artesans de pura fibra

El Racó dels Artesans, la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals del Mas de Barberans ha arribat aquest 2021 a la majoria d’edat: divuitena edició amb mascareta, control d’aforaments i retorn a l’essència més primigènia de la fira: només fibres vegetals i artesans i artesanes de Catalunya i de la resta de l’Estat. Així, després de l’aturada de l’any passat motivada per la pandèmia, el Racó dels Artesans ha recobrat el pols de l’artesania, deixant una mica de banda el component més festiu, per concentrar-se en la seua raó de ser principal: una fira monogràfica de les fibres, oberta a la ciutadania i un punt de trobada de tradició i contemporaneïtat, així com d’intercanvi d’experiències entre els professionals del sector.

El balanç final per part de l’organització, l’Ajuntament del Mas de Barberans i el Museu de la Pauma, ha estat molt positiu: 41 artesans i artesanes repartits en 29 parades, la majoria provinents del Principat, alguns d’ells molt vinculats a la fira com Joan Farré o Paco Trepat, Mònica Guilera o Tim Johnson, i una notable la presència d’expositors de les Terres de l’Ebre, com les artesanes d’Artpauma o l’Associació d’artesans la Llata del Perelló i Rasquera. Pel que fa als expositors de la resta de l’Estat, cal destacar la participació per primera vegada de l’Aula de Natura de la Universitat Popular d’Albacete.

Unes 3.000 persones van passar pel Racó dels Artesans durant els dos dies del cap de setmana del 7 i 8 d’agost i també pels tallers organitzats al voltant de la fira, tant els vinculats directament amb les fibres vegetals com els relacionats amb les pintures rupestres i l’entorn del parc natural dels Ports, que van fer gairebé ple absolut, amb unes 320 persones inscrites, moltes d’elles del Mas. Pel que fa als visitants de la fira es referma la presència d’un públic interessat per l’artesania que compra i s’ha observat un increment de persones procedents de zones turístiques on hi tenen la segona residència.

Nova senyalètica

Una de les novetats d’enguany ha estat la nova senyalètica de la fira, feta amb estoretes de pauma, on hi constava el nom i procedència de cada expositor escrits amb lletres fetes de brins tintats i cosides. Això ha donat una imatge renovada a la fira alhora que ha fet encara més palesa la seua aposta per la sostenibilitat a tots els nivells. L’elaboració d’aquests senyals  ha estat una feina col·lectiva coordinada pel Museu que ha anat a càrrec de Sefa Villalbí, l’encarregada del disseny, elaboració i col·locació de les lletres; Magda Armengol i Maria Cinta Subirats, que han confeccionat els suports de llata; i Montse Catalán qui s’ha encarregat dels tints naturals dels brins.

Pel que fa a les activitats paral·leles a la fira cal destacar el concert i instal·lació d’art sonor Acuática a càrrec dels artistes holandesos Peter Bosch i Simone Simons. Un projecte artístic que explorava les possibilitats acústiques de l’aigua i que va formar part del cicle Ebre, Música i Patrimoni 2021 del Museu Terres de l’Ebre; així com la visita guiada a l’exposició d’artesania europea Lookout, a càrrec dels seus comissaris Tim Johnson i Mònica Guilera.

La setmana abans de la Fira va tenir lloc el Fibrescampus, amb les 64 places que s’oferien totalment plenes. Enguany els tallers d’aquesta trobada formativa els van impartir les artesanes d’Artpauma (cistell de piscina amb pauma), Antonio Rodríguez (safata de base rectangular amb pauma), artesans del taller d’espart de la Universitat Popular d’Albacete (ampolla o carbassa folrada amb espart), i Paco Trepat i Joan Farré (ampoller de vímet).

Text: Roser Royo | Foto: Carme Sitjà

Compartim un vídeo resum de la fira que ens permet tornar a submergir-nos en la màgia de les fibres.

2021-09-22T12:46:46+00:00