Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

Racó dels Artesans ‘experience’

Racó dels Artesans ‘experience’

A punt d’arribar a la majoria d’edat, la dissetena edició del Racó dels Artesans. Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals del Mas de Barberans, s’ha fet aquest 2019 més participativa encara per arribar a un públic cada vegada més interessat en experimentar l’artesania de les fibres vegetals amb les seues pròpies mans. Així en aquesta edició hi hagut més tallers que mai, la qual cosa ha convertit la fira en una experiència per a ser sobretot viscuda i sentida.

En total es van programar set tallers, la majoria vinculats a l’artesania de la pauma com el de fer llata i cordell amb pauma, a càrrec d’Artpauma; el de confeccionar un mòbil, impartit per Maria Pons; o el d’Antonio Rodríguez, que va ensenyar com confeccionar un matamosques amb pauma. També van estar presents altres fibres vegetals com el vímet. Així, l’artesana Valerie Lavaure va ensenyar a fer un petjapapers, amb pedres planes i un nus japonès de vímet; o el taller de Cosir el borró de la barraca que va dur a terme la cooperativa cultural ARTRA en col·laboració del mestre barraquer, David Monllau, i de l’antropòleg Josep Juan Segarra. Finalment, els artesans del taller Pintos Artesania van ensenyar a fer joies; i els sastres paperers del Molí de la Farga de Banyoles van impartir un taller de paper amb marques d’aigua. Tots set tallers van ser gratuïts i es van fer matí i tarda durant els dos dies de fira, amb un notable èxit de públic.

Tallers al marge, les xifres de la fira es mantenen estables respecte altres anys, tant pel que fa al nombre de visitants, com al d’artesans i artesanes que hi participen, uns quaranta, entre els quals hi ha una important representació internacional, de països com Holanda, Anglaterra, Dinamarca, Bèlgica, França o Alemanya, que en el marc la fira també fan demostracions del seu ofici.

Com a novetat, enguany la tradicional trobada de llatadores de les Terres de l’Ebre es va sumar una altra demostració a càrrec de llatadores de Vilanova d’Alcolea, el dia abans de la trobada. Tot plegat fa del Racó dels Artesans una cita consolidada dins el calendari festiu del Mas de Barberans i la població local hi participa activament. Enguany a més, com activitat paral·lela a la fira, es va presentar a ritme de jota el llibre Els cants de les plantes, del grup del taller de jota del Museu de la Pauma. La publicació recull una selecció de cobles dedicades a un centenar d’espècies de plantes de la zona dels Ports. A la presentació es van tocar i ballar algunes d’aquestes cobles.

Fotos: ARTRA i Roser Royo

2019-09-20T12:08:05+00:00