Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

Recerca cistellera al nord d’Escòcia

Recerca cistellera al nord d’Escòcia

L’artista-cisteller anglès Tim Johnson, molt vinculat al Museu de la Pauma, va oferir el passat mes d’agost una conferència sobre una cistella molt poc habitual, que el mateix Johnson va descobrir el 2012 a l’extrem nord d’Escòcia. La peça va sorprendre tant Johnson que va iniciar un procés de recerca que l’ha portat a descobrir que la cistella servia per contenir esquers de pescadors, que estava feta de jonc collit a la zona i  que utilitzava la tècnica especial de trenat neolític, una tècnica no reconeguda com autòctona de les illes britàniques.

A més a més, les seues investigacions  li han permès també descobrir qui va ser l’últim artesà conegut de la cistella “Hayve”, mort el 1945. Johnson va explicar tot aquest periple de recerca en una conferència impartida al Museu de la Pauma el passat mes d’agost dins el programa  Tallers i Jornades de Memòria Oral del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La conferència s’emmarcava a més dins les activitats que cada any organitza el Museu amb l’objectiu d’apropar el Museu al públic local, tot i que en aquesta ocasió, el públic va assistent era molt especialitzat en el tema, la qual cosa va permetre convertir l’acte en un autèntic fòrum d’experiències al voltant de la investigació per a la recuperació de peces de cistelleria, una recuperació que passa per prestigiar les fonts orals, com a font de primer ordre.

D’altra banda, la recerca sobre aquesta cistella també han servit Johnson per recuperar-la. Així l’artista-artesà ha rescatat les tècniques per a dur-la terme i l’ensenya els cistellers en actiu. De fet, la cistella Hayve va ser un dels cursos del Fibrescampus d’aquest 2022. Són tècniques similars a la francesa Bouyricou – Perigord i a l’espanyola Cofin.

2022-10-20T10:06:25+00:00