Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

Tallers que lliguen amb el temps

Tallers que lliguen amb el temps

El Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma del Mas de Barberans ja té tancat el programa d’activitats del 2019. Tradició i contemporaneïtat en equilibri, al voltant de les fibres vegetals i seguint el calendari festiu i natural. Així el primer taller que s’ha programat és el de màscares d’espart. Tindrà lloc l’últim cap de setmana de febrer, per lligar-lo amb la celebració del Carnaval, que enguany és del 2 al 5 de març. Anirà a càrrec de l’artesana holandesa Simone Simons.

Seguint el calendari natural, el mes de març a les portes de la primavera, us proposem treballar el vímet viu. Es tracta de jugar amb el cicle natural d’aquesta planta que, com la majoria, brota i floreix a la primavera. Així es fan servir com a matèria prima tiges vives per crear les peces d’artesania, de manera que quan arriba el bon temps broten i la peça creada es transforma en una peça amb vida pròpia. El taller de vímet viu l’impartirà tot un mestre en la matèria, l’artesà català Joan Farré, qui ha revolucionat el món de l’artesania del vímet i entre les seues especialitats hi ha precisament l’ús de vímet viu en el disseny de parcs i jardins.

L’altra cita important al Museu de la Pauma és Setmana Santa. És un dels moments amb més activitat i les artesanes d’Art Pauma imparteixen diversos tallers. El 2019 es repetirà el d’estalvis i tovalloners, un clàssic anual, mentre que un taller per elaborar una granera de foc substituirà el de nines que es va realitzar el 2018. Art Pauma també oferirà un taller, el mes d’agost, per ensenyar a confeccionar un decantador de vi amb pauma. Un exemple de com les tècniques i el saber fer artesà s’apliquen a utensilis d’usos més contemporanis.

Pràcticament cada mes hi ha un taller programat: a l’abril torna la bova al museu de la mà de Maria Escura;  panera rústica amb Antònia Manils, al maig;  cistell teixit en zig-zag, amb Mònica Guilera, al juny; cistelló de vímet i canya, amb Aleix Grifoll, a l’octubre; recipient teixit amb la tècnica del looping, amb Tim Johnson, al novembre; i finalment, els detalls de Nadal amb les artesanes d’Art Pauma, al desembre.

Menció a part mereix el Fibrescampus, que es celebra entre l’última setmana de juliol i la primera d’agost,  i que porta fins al Mas de Barberans artesans, artesanes i artesania d’arreu del planeta. Enguany, s’ha programat un monogràfic de cistelleria amb escorça de castanyer a càrrec de l’artesana basca Beatriz Unzueta, i l’artesà català establert a Galícia, Lluís Grau. I un segon monogràfic de vímet, amb l’artesana belga Lieve Lieckens i la danesa Jette Mellgren. Lieckens treballarà el vímet en branca i Mellgren l’escorça tant en pla com en volum.

Les inscripcions als tallers s’obriran el 10 de gener, just després de les vacances de Nadal i Reis.

Cursos i tallers a banda, dins de l’activitat anual del Museu també s’han programat quatre exposicions temporals. Lo Rogle, que es pot visitar des del passat mes d’agost; i tres de noves: Rocam, fotografies en blanc i negre de Joan Maria Ventura; Tejiendo madera, de Beatriz Unzueta, l’artesana que participarà al Fibres Campus impartint el monogràfic sobre la cistelleria de castanyer; i Els verds del Montsià, aquarel·les de Núria Casanellas.

FOTOS: Joan Maria Ventura

2019-01-03T22:00:06+00:00