Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

Torres de vímet en homenatge a Gaudí

Torres de vímet en homenatge a Gaudí

La fusió entre art efímer i artesania és una idea que el Museu de la Pauma no ha deixat mai d’explorar ni de portar a la pràctica. Així es va tornar a fer evident durant la passada edició del Fibres Campus  amb dos projectes escultòrics efímers fets amb fibres per dos artesans internacionals, Klaus Titze i Jan Johansen. El primer, Willow Towers,  són dos torres amb cúpula, fetes amb vímet, bastides per l’artista alemany establert a Dinamarca, Klaus Titze. Són el seu particular homenatge a Gaudí per això defugen voluntàriament la línia recta en busca de formes més orgàniques, onejants i amb un cert aire oriental. Titze les va plantar dins d’una parcel·la buida, al costat d’un d’aquells carrers d’escales empinades que esquincen la pell del Mas. Per crear-les va fer servir la tècnica que caracteritza el seu treball: primer recobreix la peça amb ciment per  després cremar-la. D’aquesta manera aconsegueix una estructura fossilitzada que acaba donant-li un toc final de color.

A la segona peça, Twisted Willow (vímet retorçat), és d’autoria compartida, entre Titze i un altre artesà o arquitecte del vímet, el danès Jan Johansen, tots dos van instal·lar a un petit parc situat a la part baixa del Mas de Barberans una figura ondulada de dos metres, feta amb vímet, encerclada per una sèrie de tanques que la complementen i ajuden a redimensionar-la. La figura és obra de Titze, i les tanques de Joahnasen, qui s’ha especialitzat en la construcció de tanques fetes amb fibres vegetals per a jardins públics i privats.

Totes dues estructures efímeres formaran part del paisatge urbà del Mas de Barberans fins que el temps i la intempèrie ho permetin. Testimonis muts però eloqüents de la bellesa sostenible de les fibres.

Fotos: Joan M. Ventura

2019-09-20T12:09:39+00:00