Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

Un mural que apel·la la memòria col·lectiva

Un mural que apel·la la memòria col·lectiva

Art plàstic i memòria col·lectiva conflueixen en el mural de grans dimensions que des d’aquest estiu llueix als murs de la piscina municipal del Mas de Barberans. Es tracta de l’obra Or i plata, de l’artista Miquel Wert (Barcelona, 1982) qui a partir de tres fotografies documentades pel Museu de la Pauma, que daten dels anys 60 i 70 del segle XX, ha creat una pintura realista que mostra a través de dos escenes diferenciades dos de les activitats agrícoles més tradicionals i arrelades al municipi: plegar olives i porgar-les. L’autor ha titulat l’obra com Or i plata, un títol que evoca el color de l’oli  i el de les fulles de l’olivera que vistes en perspectiva recorden la fina lluentor de l’argent.

Però més enllà d’aquest particular homenatge a la tradició agrícola, el mural també inclou referències explícites a l’artesania de la pauma. Així les imatges escollides de pagesos plegant i porgant olives contenen estris elaborats amb pauma la qual cosa il·lustra aquesta vinculació ancestral i gairebé alquímica entre l’artesania de la pauma i les faenes del camp. Concretament, s’hi pot veure, entre altres objectes, una cabassa, un recipient de llata de pauma de base plana i de forma circular, d’uns 20 centímetres de cos recte. La cabassa tenia un doble ús: per una banda, s’utilitzava per envasar (mesurar) les olives i evitava que caiguessin a terra quan les abocaven novament al sac, i per una altra servia per contenir les olives que queien del porgador, la qual cosa permetia acabar-les de triar.

Detall del mural que reprodueix una llata

Un altre element important que hi apareix és el porgador, un estri pensat per triar les olives i separar-les de les pedres i fulles. Aquesta tasca la desenvolupaven majoritàriament els membres no productius de la família, gent gran i xiquets i xiquetes, i era una activitat amb una forta càrrega sentimental que va acabar desapareixent amb l’arribada dels porgadors automàtics.

Pintar aquest mural ha estat un encàrrec de l’Ajuntament del Mas a l’artista Miquel Wert, especialitzat en la pintura realista, amb l’objectiu de fer un homenatge als avantpassats del poble i apel·lar  la memòria col·lectiva. El projecte ha estat coordinat per la regidoria de Joventut i el Museu de la Pauma s’ha encarregat de seleccionar i documentar les fotografies. L’artesania de la pauma hi surt doblement representada ja que a banda dels estris elaborats amb aquesta fibra vegetal que apareixen a les imatges, una part del mural és una mostra de llata.

Fotos: Joan M. Ventura

2020-10-15T12:01:08+00:00