Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

Tot un any per experimentar les fibres

Tot un any per experimentar les fibres

Des d’una panera celta a una estora de bova passant per un barret de pauma. El Centre de Desenvolupament Rural. Museu de la Pauma del Mas de Barberans ja té enllestida la programació per al 2022 i les inscripcions a través de la web estaran obertes a partir del 13 de gener a les 17 hores. Hi ha una quinzena de cursos i tallers que permetran a les persones participants experimentar d’una manera creativa amb les fibres vegetals. Unes activitats diverses pel que fa als materials i a les tècniques a les quals cal afegir, cada primer i últim divendres de mes, el taller específic de margalló A llatar, impartit per les artesanes del Museu.

Com tots els anys tradició i innovació comparteixen protagonisme i el disseny juga un paper fonamental en aquests cursos i tallers que proposen elaborar objectes cada vegada més utilitaris, que van més enllà de la decoració pura i dura. Aquest 2022, per exemple, ensenyem a fer una estora de bova  de 70 per 200 centímetres, amb teler de pedres, a càrrec de l’artesà Joan Clop, per utilitzar-la els mesos d’estiu; o una làmpada amb medul·la de rotang, a cura de Marta Penina, que tindrà 45 centímetres de diàmetre a la part inferior i 57 centímetres d’alçada.

Estora de bova de Joan Clop.

Els tallers de Clop i Penina, s’impartiran el mesos de juny i març i prèviament tindrem el d’Aleix Grifoll, actual president de l’Associació de Cistellers i Cistelleres de Catalunya, que ensenyarà a fer una panera celta amb vímet, amb una estrella de set puntes. Al juliol, just abans del Fibres Campus, Mònica Guilera, impartirà un taller per elaborar un cove de canya i vímet amb la base de cul de queixal. A l’octubre, Antonio Rodríguez, artesà gadità ensenyarà com fer un gerro de pauma amb la tècnica “pleita de pico”. Al novembre serà el torn de Simone Simons, qui mostrarà com elaborar una bossa d’espart amb teixit obert. I finalment, al desembre com tots els anys hi haurà el taller nadalenc impartit, en aquesta ocasió per Sefa Villalbí, professora de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta.

Monogràfic de pauma i Fibrescampus

Menció especial mereixen els cursos del Fibrescampus i dos monogràfics de pauma que impartiran les artesanes d’Artpauma a Setmana Santa i al mes d’agost. El Fibrescampus tindrà lloc de l’1 al 4 d’agost com a prèvia del XIX Racó dels Artesans. Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals que se celebrarà el cap de setmana 6 i 7 d’agost. Enguany hi haurà la presència de dos artesans gallecs: Enrique Taboas que proposa elaborar amb làmines de castanyer una cistella de recollir marisc i Rubén Berto, que en el seu cas ensenyarà com crear una petita cistella amb fulles de panolla de panís i amb una tècnica d’entortolligament i enroscat que fa que siguin les pròpies fulles les que basteixen la peça.

Els altres dos cursos del Fibrescampus els impartiran l’artesà italià Andrea Magnolini, que mostrarà com crear un cistell Crino o Gheiba. Per teixir-lo s’empra una tècnica ancestral de fer gàbies. I l’artista anglès establert a Catalunya Tim Johnson, que proposa elaborar una cistella d’esquers de pescador, similar a la que va descobrir  a la zona de Caithness, Escòcia, que està realitzada amb tècniques similars a la francesesa Bouyricou – Perigord i l’espanyola Cofin.

Cistella d’esquers. Fotos: Tim Johnson.

D’altra banda, als dos monogràfics de pauma que es faran per Setmana Santa i a l’agost, les artesanes d’Artpauma ensenyaran el procés de preparació de la primera matèria, el margalló, per poder fer la llata i els cordells per cosir. Els participants podran elegir entre fer un cabasset, peça tradicional per excel·lència, o fer un objecte d’ús personal, que enguany podrà ser una bossa o un barret. També dins la Setmana Santa, s’ha programat un taller en què les artesanes del Museu mostraran com fer una granera amb fulles de pauma obertes i cordell i transformar-la en una nina.

Una mateixa persona pot inscriure’s com a màxim a quatre tallers, sense comptar A llatar. La majoria de tallers són d’entre 10 i 14 hores i oscil·len entre els 20 i els 50 euros.

2021-12-22T09:37:25+00:00