Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

Vint anys fent rogle a les fibres

Vint anys fent rogle a les fibres

El Racó dels Artesans, la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals del Mas de Barberans complirà aquest 2023 vint anys d’història, dos dècades en què ha anat evolucionant fins a consolidar en les últimes edicions un model de fira molt especialitzat i a l’hora accessible a tots els públics, el que la converteix en un certamen que senten seu tant els profans en la matèria com els màxims exponents nacionals i internacionals de l’artesania de les fibres. Una fira que fa rogle a l’artesania de les fibres vegetals, tant la més tradicional com la més contemporània, i que els artesans i artesanes que hi participen la viuen com un intercanvi d’experiències i coneixement.

Organitzada per l’Ajuntament del Mas de Barberans i el Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma, el Racó dels Artesans tindrà lloc el cap de setmana del 5 i 6 d’agost i mantindrà estable el número d’expositors, 35 en total que aplegaran prop de 45 artesans i artesanes d’arreu de Catalunya i l’Estat, amb una nodrida representació de les Terres de l’Ebre i amb una important presència internacional provinent de Bèlgica, Finlàndia, Suècia o França.

El programa de la fira ja està enllestit i com a novetat d’enguany, cal destacar la incorporació d’una sèrie de demostracions tècniques per fer més visible i accessible l’ofici artesà. Aquestes demostracions s’han programat com a petits espectacles visuals que el públic podrà gaudir assegut i que són seqüències d’entre 35 i 45 minuts del procés d’elaboració d’una peça: des de la preparació del material fins als retocs finals. La iniciativa està apadrinada per l’Associació Catalana de Cistellers i Cistelleres de Catalunya. S’han programat un total de set seqüències tècniques, tres dissabte i quatre diumenge.

Com sempre al Racó dels Artesans es podrà copsar una gran diversitat de productes i materials. Les peces de confecció tradicional compartiran espai amb d’altres més contemporànies que van des de l’escultura fins a la bijuteria, passant per objectes creats a partir de criteris més propers al disseny que no pas a la tradició. La pauma compartirà espai amb el vímet, la bova, l’escorça de bedoll o materials provinents del reciclatge. I també l’espart que enguany tindrà un protagonisme especial, ja que coincidint amb l’exposició Espart, disseny rural, participaran a la fira diversos artesans i col·lectius presents a l’exposició, entre ells la Universitat Popular de Albacete.

Pel que fa als expositors s’ha de remarcar també la presència per primera vegada de dos projectes col·lectius: el projecte de recuperació de l’espardenya de Villores (Castelló), un petit poble conegut per la seua tradició artesana; i el grup del Jesús Pobre de Dènia, tot un referent de l’artesania de la pauma per la seua proximitat a Gata de Gorgos, el poble de la Marina Alta on l’artesania de la pauma té un llarga tradició.

El Racó dels Artesans arriba com sempre després del Fibrescampus, un espai formació que que aprofita la presència a la fira d’artesans i artesanes de gran nivell. Enguany s’han ampliat el número de cursos i continuarà després de la fira. Les places estan exhaurides.

Tallers i activitats paral·leles

En paral·lel a la fira s’han organitzat tot una sèrie d’activitats lúdiques i creatives que fan que el públic local i no local la senti més seua i l’experimenti en primera persona. Entre aquestes activitats, cal destacar els quatre tallers de fibres vegetals: A Llatar, a càrrec d’Art Pauma; Fem una diadema de flors i vímet, amb Jordina Bravo; Fem un espantamosques d’espart, a càrrec d’Espartos Manolito; i Fem una sabonera de vímet, amb Cristian Real. Les places són limitades a sis persones i cal agafar tiquet a l’expositor de l’Ajuntament.

També hi haurà tallers de prehistòria a càrrec de Marco A. Pla, un d’ells de foc primitiu amb percussió. També s’han programat diversos tallers infantils que realitzarà l’entitat Ludikfest (joc lliure, clauers de fusta…). Tots aquests tallers es realitzaran al Racó dels Menuts.

El Museu de la Pauma estarà obert coincidint amb l’horari de fira i hi haurà una visita guiada a l’exposició Espart, disseny rural, a càrrec de la seua comissària, Simone Simons i la historiadora Mariona Valldepérez i dues visites al Museu, tant a l’exposició permanent com temporal, a càrrec de la tècnica del Museu, Pepa Subirats.

Com activitats paral·leles també cal destacar l’actuació d’Albino Tena and The Band a les Faixes, la nit del dissabte; l’exposició Les mans i el cos de l’ofici, de l’associació cultural Última vertebra, un recull de 35 fotografies que exploren la bellesa dels gestos de l’ofici artesà; i l’actuació Arnau Casanoves inclosa dins  cicle Ebre, Música & Patrimoni que impulsa el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre: Silva loquens. Tant l’exposició de fotografies com l’actuació de Casanoves tindran lloc al Museu.

2023-07-25T12:08:23+00:00