
El Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma de Mas de Barberans ja té enllestida la programació per al 2023. Més d’una vintena de cursos, tallers i activitats que combinen tradició i contemporaneïtat i que enguany incorporen matèries primeres d’altres latituds amb l’objectiu que els amants de les fibres puguin explorar noves textures i maneres de fer. És el cas de l’escorça de bedoll, molt present en l’artesania nòrdica i que irromprà en la programació del 2023 de la mà de dos artesanes escandinaves: la finlandesa Anelma Savolainen i la sueca Emma Dahlqvist. Totes dues van presentar peces a l’exposició Lookout del 2020 i aquest 2023 viatjaran presencialment al Mas a oferir dos dels cursos del Fibrescampus el mes d’agost. Emma Dahlqvist ensenyarà com plegar i cosir l’escorça de bedoll amb tècniques semblants a l’origami per crear peces contemporànies i un recipient, mentre que Anelma Savolainen farà servir la mateixa tècnica però substituint l’escorça per paper reciclat per fer una bossa.
Com ja s’ha fet els últims anys, es manté l’experiència quinzenal de A llatar, el taller fix impartit el primer i últim divendres de cada mes per les artesanes del Museu que difon l’ofici de la pauma i al qual s’ha d’afegir un curs o activitat mensual. El primer serà, el mes de febrer, l’Aplic Bosc, un taller impartit per l’artesana Marta Penina que proposa lligar un reguitzell de palets de vímet, olivera o qualsevol altra espècie arbòria a una carcassa metàl·lica. El seguirà el mes de març un element de l’artesania més utilitària i tradicional: un canyís, a càrrec de Pau Trepat. El canyís era aquella peça que es posava als sostres enguixats a mode d’aïllant i que també s’utilitzava per assecar tota mena de fruita. I gairebé tant tradicional i utilitari com el de Pau Trepat serà el taller que impartirà Joan Clop, al juny: un tamboret amb cul de bova, sens dubte la fibra vegetal més utilitzada a la zona del delta de l’Ebre per encordar les cadires.
La cistelleria marinera amb espart, a càrrec de l’artesana Elvira Serra o el famós cistell Perigord de l’artesà francès Corentin Laval fet amb la tècnica de “bouyricou”, també estaran presents en la programació del 2023 del Museu de la Pauma, sense deixar d’esmentar el taller nadalenc d’Artpauma que passarà per erigir uns originals arbrets de Nadal. Ara bé, especialment interessant serà el taller Pintem i tenyim fibres cistelleres a càrrec de Montse Catalán que s’impartirà en part a la seua residència dels Reguers i que permetrà als participants aprofundir en les principals plantes tintòries i les diferents maneres de fixar el color amb mordents minerals i tanins, una manera de tenyir 100% natural.
Ampliació del Fibrescampus
La pauma que sempre té molt protagonisme per Setmana Santa amb el monogràfic que ofereixen les artesanes locals d’Artpauma, enguany encara guanyarà més pes posicionant-se al Fibrescampus. Així una de les novetats més remarcables de la programació del 2023 del Museu de la Pauma és l’ampliació d’aquest espai de formació de caire internacional, on es passa de quatre a sis cursos de dos dies cadascun, dos dels quals estaran dedicats a la pauma: el primer, el 28 i 29 de juliol, anirà a càrrec d’Antonio Rodríguez que proposarà fer un recipient amb pauma trenada Plainting amb pauma i flors de pauma. I l’altre tindrà lloc els dies 7 i 8 d’agost just l’endemà del Racó dels Artesans. La fira monogràfica de les fibres vegetals. L’impartiran les artesanes d’Artpauma i consistirà en elaborar un cistell de piscina.
Els altres cursos del Fibrescampus 2023 seran els dos de les artesanes escandinaves (30 de juliol i 1 d’agost) i dos que giraran al voltant de l’espart: un impartit per Simone Simons, que proposa crear diversos contenidors en trenat en diagonal i en trenat d’arna; i l’altre una cesta cebera, una peça tradicional típica de la zona de la Mancha elaborada amb espart cru i espart picat amb diverses tècniques esparteres i sota la batuta de l’artesà José Fajardo coordinador del projecte de la Universidad Popular de Albacete. (2 i 3 d’agost).
Paral·lelament fins a finals del 2023 es podrà visitar l’exposició Espart, disseny rural, a la sala d’exposicions temporals del Museu. Les inscripcions als cursos i tallers es poden fer a través de la pàgina web del Museu a partir del 12 de gener a les 17 h. Una mateixa persona pot inscriure’s com a màxim a 4 tallers dels 13 que hi ha programats, sense comptar els de A llatar. I una mateixa persona pot inscriure’s com a màxim a 8 tallers dels 16 que hi ha previstos de A llatar.