Clavell 52, 43514 Mas de Barberans (Tarragona)
(+34) 977 053 778
info@cdrmuseudelapauma.cat

Spirales o immersió al vímet

Spirales o immersió al vímet

El Museu de la Pauma va inaugurar el passat mes de novembre Spirales, una exposició de producció pròpia que recull el treball i el projecte vital i professional de dos artesans de l’art francesos, Corentine Laval i Karen Gossart. Desenes de persones van estar presents a l’acte inaugural en què els artistes van explicar el seu vincle amb el Museu que arranca del 2014 quan van prendre part per primera vegada a la Fira de les Fibres Vegetals i que es va consolidar el 2020 amb la seua participació en l’exposició de cistelleria europea Lookout, comissariada per Mònica Guilera i Tim Johnson.

Spirales, que es podrà visitar al Museu de la Pauma fins al 18 d’octubre del 2024, inclou una trentena de peces, moltes d’elles creades a quatre mans, que tenen com a denominador comú la matèria primera, el vímet, i el fet d’haver estar realitzades amb la tècnica del bouyricou o teixit en espiral que Corentin Laval va aprendre fa més de quinze anys d’un artesà de la zona del Périgord, al sud-oest de França. Es tracta d’una tècnica ancestral que tots dos artistes han portat al terreny contemporani i que duen molts anys treballant per crear tot tipus de peces i objectes que fusionen artesania i art contemporani. Com ells mateixos expliquen, parteixen de la tradició d’una tècnica molt arrelada a un territori concret i en connexió amb els gestos intemporals i universals i els perpetuen cap al futur, integrant la cistelleria dins l’artesania i l’expressió creativa.

Entre les peces que es poden veure al Museu de la Pauma hi ha mandales, engranatges, escultures planes de paret i figures amb volum. Algunes peces són de gran format i han permès crear una atmosfera immersiva que en alguns punts de la sala pot recordar el fons oceànic. De fet, algunes de les estructures teixides pengen del sostre com si fossin algues, corall o anemones. “Ens agrada experimentar amb peces grans per establir relacions diferents amb el públic”, assenyala Karen Gossart qui també precisa que una de les fonts d’inspiració més importants del seu treball és la natura.

A banda de les peces, treballades amb una gran qualitat tècnica, l’exposició també explica en paraules de l’artista Tim Johnson les especificitats del teixit en espiral i els indrets i materials on i amb què es fa servir, així com també el projecte que el 2012 Laval i Gossart van impulsar a França: L’oseraie de l’île, una finca situada a la vall del Garona, on des de fa més de 300 anys es conrea vímet vinculat al conreu vitivinícola de Bourdeus, Sauternes i Graves, ja que es feia servir aquesta fibra per lligar els ceps i també els cèrcols de les botes bordelesses. En la seua finca conreen més d’una vintena d’espècies de vímet diferents el que els permet experimentar amb diferents colors i textures en funció del que vulguin aconseguir.

L’exposició, produïda per l’Ajuntament de Mas de Barberans, ha estat coordinada per Pepa Subirats, tècnica del Museu i el disseny gràfic ha anat a càrrec de Carme Pons que ha explorat al màxim les possibilitats de l’espiral en el grafisme.

Text i fotos: Roser Royo

2023-12-18T12:53:47+00:00